2023. jún 29.

Mini Skandinávia

írta: lillaabroad
Mini Skandinávia

Az észt főváros, Tallinn

Itt a nyár, amit a legtöbben ki is használnak és elutaznak valamelyik dél-európai ország tengerpartjára. Keveseknek jut eszébe ilyenkor északra menni, pedig az egyik legjobb időszak az évben egy balti körútra a mostani. 

Az első balti ország, melyet felkerestünk Észtország volt, amely meglepően sokszínű. Először is az egyik legalacsonyabb népsűrűségű európai ország és a turisták száma se túlzottan sok, így nem kell tartani a tömegturizmustól. Mindazonáltal az észt lakosság a világ egyik legfejlettebb digitális társadalma, melyet turistaként is tapasztalhatunk. A fejlett digitális hálózat ellenére a főváros, Tallinn az egyik legszebb középkori óvárossal rendelkezik. Viszont aki szereti a street art műveket és a hasát, azoknak is számos opciót nyújt az észt főváros.

img_5296.JPG

Tallinn lüktető tere 

Észtország a legészakibb balti állam, ennélfogva nyáron igen hosszúak a nappalok. Konkrétan este 11 órakor sincs még teljesen sötét. Ráadásul a hőmérséklet ilyenkor ideális a hosszabb városnézésekhez, kirándulásokhoz, pláne, ha az ember gyerekkel mozog. Ilyenkor egész nap a szabadban tudunk lenni, olykor még pólóban is. Azonban az is biztos, hogy a balti országok karácsonyi vására, így a tallinni is Európa egyik legszebbje. Tehát a téli időszakban is érdemes lehet meglátogatni a Baltikumot a hangulat miatt. 

img_5554.JPG

 A tallinni hosszú nappalok

Bár Észtország a Baltikum része, inkább skandináv jellegű. S ez nemcsak a tiszta, rendezett utcákra és az építészetére értendő, de az árak tekintetében is inkább hajaz az északi szomszédjára, mintsem a másik két balti országra. Bár a látnivalók javarészt ingyen vagy jutányos áron megtekinthetők. Amúgy az észt nyelv is a finnhez hasonló. A főváros alapítása pedig a dánokhoz köthető. Maga a Tallinn név is azt jelenti, hogy dán város, bár 1918-ig Reval néven volt ismert. Az egykori hanza kereskedőváros csodálatos óvárossal rendelkezik, mely nem hiába az UNESCO Világörökség része. Az óváros ma is hűen őrzi a középkori jellegét, melyre egyes éttermek is rátesznek. Úgyszólván minden középkori, még a mosdó is... 

img_5491_1.JPG

Az óvárosban számos középkori étterem van

Ami az éttermezést illeti, az óvárosi éttermekben a főételek 20-25 eurótól kezdődnek, egy korsó sör pedig 8 euró. Mondjuk lehet találni olcsóbb ételeket is, mint a híres rénszarvas leves, amit 4 euróért fogyasztottam el. Egy másik tradicionális előétel a heringes szendvics, ami bár nem főtt étel, cserébe csak 2,5 euró. S, ami még mellette szól, hogy az észtek rozskenyeret használnak a fehér kenyér helyett, így úgymond egészséges is.

img_5501.JPG

A halas szendvics a híres Milli Mallikas nevű itallal

Az óváros gyalog könnyen bejárható, mondhatni más opció nem is nagyon van, hacsak nem pattannunk fel a korhű öltözetű lovaskocsit hajtók mögé. Mellesleg a tömegközlekedés nagyon jó, a távolabb eső városrészeknél gyakorta alkalmaztuk. Ráadásul a tallinni lakosoknak még ingyenes is, nekünk turistáknak fizetni kell érte. Az egyórás vonaljegy 2 euró, míg a napijegy 5 euró. Automatákból is vehetünk jegyet, de a legjobb, ha a buszon a bankkártyánkat érvényesítjük, ugyanis automatikusan a kedvezőbb árat emeli le a kártyánkról. Tehát pl. ha egy nap háromszor vennénk 1 órás jegyet, akkor azt már napijegynek számolja. A repülőtérről több busz is megy a központba, így a repülőtérről bejutás tömegközlekedéssel fejenként max. 2 euróba kerül. Az óvárosban egyből kiszúrhatjuk a templomra emlékeztető Városházát, mely a róla elnevezett téren áll. A 13. században épült gótikus Városháza 64 méteres tornyában találjuk egyébként a Baltikum legrégebbi harangját. Az épületbe 5 euróért, míg a toronyba 4 euróért mehetünk be. Utóbbi látogatása egyébként csak nyáron elérhető. 

img_5178.JPG

A tallinni Városháza

A Városháza téren amúgy számos hangulatos éttermet, kávézót és bárt találunk. Itt aztán mindig van nyüzsgés. Főként este, mikor megtelnek a teraszok emberekkel és a tér játszadozó gyerekekkel. S még az is előfordulhat, hogy szemtanúi leszünk egy bunyónak (megtörtént eset). Bár mondanom sem kell, hogy nem helyi emberek voltak a résztvevők. 

img_5305.JPG

Városháza tér

A Városháza téren találjuk a Raeapteek nevű patikát is, amely Európa legrégebben működő gyógyszertára, egész pontosan 1422 óta működik. Ráadásul magyar vonatkozása is van a helynek, ugyanis 1583 és 1911 között a magyar származású Burchard-Bélaváry család működtette a patikát. Az épületben van kialakítva egy múzeumi rész is, így megéri betérni. A belépés ingyenes. 

img_5036.JPG

Raeapteek patika

A macskaköves utak és régi épületek mellett az óvárost egy masszív középkori városfal veszi körül, melyben nem kevesebb, mint 26 bástya van. Némely bástyákat vicces névvel is illetnek, ezáltal van pl. Kövér Margó vagy Hosszú Herman. Előbbi a Tengerészeti Múzeumnak ad otthont, míg utóbbi az egykori Lovagvár legmagasabb pontja. Szintén az egykori városfal része a Viru kapu, amely az óváros főbejárata. 

img_5321.JPG

Viru kapu

Innen nem messze találjuk a Szent-Katalin passzázst, amely egy nagyon hangulatos átjáró helyi kézművesekkel, étteremmel és a falakon látható középkori jelölésekkel. Ezen a kis utcán sétálgatva tényleg olyan, mintha visszamennénk sok száz évet az időben. 

img_5435.JPG

Szent-Katalin passzázs

Az óvárosban két híres testvér épületegyüttes is van: a ma hotelként működő Három Nővér és a Rigából már ismert nevű Három Fivér. Mindkettő 3-3 egykori kereskedőház csoportusálást jelöli úgy, ahogy az alábbi képen látható.

img_5111.JPG

A Három Nővér

A Feketefejűek háza szintén egy olyan látnivaló, ami Rigában is van. A tallinni változat amúgy a rigaihoz képest - az ajtaját leszámítva - kevésbé impozáns. Szép ajtókból, kapukból mellesleg rengeteget találunk az észt fővárosban. Tallinn óvárosának egyik ismertetője a sok, gyönyörű színes bejáró, melyekből ITT nézhetsz párat. 

img_5060.JPG

Feketefejűek házának bejárata

Bár az észtek kevésbé vallásosak, azért akad jó pár templom is. A legnagyobb fennmaradt tallinni épület például a II. Olaf norvég királyról elnevezett Szent Olaf templom, mely még a 12. században épült. A temlomtoronyba jó párszor csapott villám, s három alkalommal le is égett. Az 1500-as években ért villámcsapás és leégés előtt a templom a 159 méteres magasságával a középkori Európa legmagasabb épületének számított. Azóta a templomot többször újra építették. A mai magassága 123 méter, amellyel igencsak elmarad a manapság legmagasabbnak számító európai épületektől. 

img_5162.JPG

Szent-Olaf templom

A város lakossága 450.000-re tehető, melynek 35 %-a orosz, közel 3 %-a ukrán, de vannak a fehéroroszok közül is jó páran. Úgyszólván nem meglepő az ortodox templomok jelenléte, melyek közül a legszebb kétségkívül az Aleksander Nevski katedrális. A templom a Toompea-dombon található, a Magyarország Tallinni Nagykövetsége épülete közelében.

img_5273.JPG

Az Aleksander Nevski katedrális közelében

A város szívének mondott Toompea-domb ugyan csak 20-30 méterrel emelkedik az óváros többi része felé, mégis nagyon jó kilátást nyújt arra. Mellesleg aészt nemzeti eposz szerint a domb Kalev nemzeti hős sírhelye. Tudniillik mikor meghalt, felesége Linda hatalmas kőkupacos sírba temettette, amire később földet raktak, így alakult ki a ma ismert Toompea-domb.

img_5266.JPG

Kilátás a Toompea-dombról

Az óvároson kívül is megéri felfedezni a várost. Egyik kedvencem volt a Kalamaja negyed, ahol a hangulatos faházak mellett találjuk az egykori Hidroplánkikötőt (Lennusadam), ami a korábban említett Kövér Margó bástya mellett szintén a Tengerészeti múzeum kiállítóhelye. A két helyszínre egybe is tudunk venni kombinált jegyet, illetve külön-külön is látogathatók a helyek. Mindazonáltal a parton sétálva ingyen is megtekinthetünk jó pár kiállított hajót.

img_5460.JPG

Lennusadam

Tallinn kikötője nemcsak egykor, de manapság is fontos szerepet tölt be a város életében. A legtöbb turista egyértelműen hajóval érkezik Tallinnba, ugyanis a tengerjáró hajók egyik fontos kikötőhelye az észt főváros. Továbbá itt van a Balti-tenger legnépszerűbb kompútja is. Tallinnal szemben, mindössze 80 kilométerre fekszik Helsinki, ahonnan átlagosan 2-3 óra alatt jutnak ide a kompok. Ebből kifolyólag nem ritka, hogy a fiatal és kevésbé fiatal finnek Tallinnban rúgnak ki a hámból, ami nekik jóval olcsóbb.

img_5467.JPG

A Tallinni Kikötőben mindig áll tengerjáró hajó

A negyedben érdemes ellátogatni a Balti Jaama Turg nevű piacra is, ahol többszintes vásárcsarnokban válogathatunk mindenféle terméket. A piac 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, s azóta nagy fejlődésen ment keresztül, mondhatni haladt a korral. A gyümölcsök, zöldségek és húsok mellett van egy egész street food részleg, illetve designer és kézműves termékeket is vásárolhatunk.

img_5689.JPG

Az igényes Balti Jaama Turg piac

S, ha már megnéztük a modern piacot, akkor a szomszédos Depoo és Telliskivi se maradjon ki. Aki járt már a lisszaboni LX Factory-ban, annak nem kell bemutani a helyeket. Az egykori ipari központ lett átalakítva szabadidő központtá, így butikok, éttermek, bárok és rengeteg graffiti van a helyszínen. 

img_5697.JPG

Ipari központ újjászületése

Szintén az óvároson kívül találjuk a Kadriorg városrészt, mely a nagy parkjáról és az abban álló palotájáról híres. A Kadriorg Palota barokk stílusban épült az 1700-as évek elején. I. Péter orosz cár feleségének I.Katalinnak építette. Maga a Kadriorg szó is azt jelenti, hogy Katalin-völgy. A palota napjainkban az Észt Szépművészeti Múzeum kiállításának ad helyet, ahova a belépő 9 euró. 

img_5406.JPG

Kadriorg Palota

Tallinn egyik legvonzóbb és legdrágább városrésze Pirita. Érdekességképpen a 8 tallinni kerület közül itt laknak a legkevesebben, főként családi házak és nyaralók vannak itt, szóval meglehetősen nyugodt környék. A legtöbben kikapcsolódni, sportolni jönnek ide, ugyanis itt van Tallinn legnagyobb tengerparti strandja, valamint vitorlás- és yachtkikötője is. 

img_5353.JPG

Pirita Beach

Ami miatt a strandon kívül még érdemes ide látogatni az a Pirita kolostor, azaz korábbi nevén Szent-Brigitta kolostor, ami a 15. században épült a Brigitta-rend alapján. Egyébként a mai Pirita név is erről kapta a nevét, ami a Brigitta módosult alakja. Bár a 16. században az oroszok lerombolták a kolostort, 2001-ben egy részét újra megépítettek, amit jelenleg is látogathatunk. A belépő 2 euró, melyet egy automatából vásárolhatunk meg, s mellyel magunkat engedhetjük be, feltéve, ha működik. Minket és más turistákat nem engedett be, úgyhogy a már bentlévő látogatók segítettek nekünk bejutni. 

img_5366.JPG

Pirita-kolostor

S egy dolog, amit mindenképp ki kell próbálni Észtországban, az a Kohuke. Ha szereted az édeset, illetve a Túró Rudit, akkor ez az észt finomság biztosan be fog jönni. Én a hazait kevésbé eszem, de ez az észt változat mennyei volt.img_5176.JPG

A helyi Túró Rudi

Összességében Tallinn nagyon elnyerte a tetszésünket hiszen tiszta, rendezett, fejlett, de ugyanakkor az óvárosa őrzi a középkori jellegét. Az észtországi kalandjaink egyébként még itt nem teljesen értek véget, a következő beszámolómban egy nagyon különleges helyet mutatok a legészakibb balti államból. 

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

Szólj hozzá

utazás piac európa kocsma étterem templom észtország tenger gasztronómia strand főváros kolostor streetart unesco óváros baltikum ortodoxtemplom tengerjáró utazásgyerekkel utazócsalád családiutazás lillaabroad helyigasztró repülősút