2023. júl 07.

Az elragadó Riga

írta: lillaabroad
Az elragadó Riga

A Baltikum gyöngyszemének titulált Riga számos változatos látnivalót tudhat magának. A történelem a város minden szegletén nyomot hagyott, így éppúgy megtalálhatók a Németországra és az Oroszországra emlékeztető épületek.

S bár a lett fővárost a németek alapították, napjainkban az orosz hatások érezhetők leginkább. A fővárosban élők majdcsak fele oroszajkú és nem meglepő módon számos ortodox templom van a városban. Ugyanakkor az óváros megőrizte németes báját. 

img_6612_1.JPG

Riga óvárosában járva 

Ahogy a másik két balti fővárosnak, Rigának az óvárosa is szerepel az Unesco Világörökség listáján. Ebből már lehet sejteni, hogy ez egy gyönyörű és a leginkább látogatott része a városnak. Az óváros, azaz a Vecrīga 1-2 nap alatt könnyen bejárható és olyan érzése lehet az embernek, mintha egy német városban sétálgatna. Mindez köszönhető annak, hogy a várost a brémai Albert von Buxhoevden, Livónia harmadik püspöke alapította.

img_7014.JPG

Brémai muzsikusok szobra Rigában

A város és egyben az ország legmagasabb temploma is a Szent Péter-templom, melynek tornyát tényleg mindenhonnan láthatjuk az óvárosban. A több, mint 130 méter magas gótikus vallási építmény tornya hol villámcsapás, hol háború miatt égett le. A legutolsó helyreállításkor egy lfit is került a templomba, hogy a látogatók a 72 méter magasan levő kilátóteraszról élvezhessék a város panorámáját. A templomba a belépő 4 euró, míg ha a toronyba is fel akarunk menni, akkor 9 eurót kell fizetnünk. 

img_7010.JPG

Szent Péter-templom

A templom közelében találjuk az egyik legismertebb látnivalót, a Feketefejűek házát, amely a nőtlen kereskedők társaságának székhelye volt. Az eredetileg egyszerű középkori épületet a 14. században építették, s csak később, az átalakításai során nyerte el díszes külsejét és viseli magán változó építészeti stílusait. Az épületbe a belépés felnőtteknek 7 euró. A Feketefejűek Társaságához egyébként nemcsak ez az épület, de az első köztéri karácsonyfa is köthető, melyet 1510-ben állítottak fel.

img_6594.JPG

Feketefejűek háza

A város elbűvölő karácsonyi vásárának otthont adó Dóm tér nyáron is izgalmas. Ahogy az óváros többi pontján, itt is találunk hangulatos bárokat, éttermeket. Sőt, még az is előfordulhat, hogy egy filmforgatás kellős közepébe csöppenünk bele. A téren álló Rigai dóm nemcsak az ország, de a balti államok legnagyobb temploma is. 

img_6629.JPG

A Rigai dóm

Az óváros három legrégebbi lakóháza a Három fivér épületegyüttes, melyek a 15. és 17. század között épültek. A legidősebb - jobb oldali - épület tulajdonképpen egy raktár, mely az 1400-as években nemigen tűnt ki a többi épület közül. Nem úgy ma, mikoris rengetegen keresik fel. A közelben áll a rigai vár is, amely Lettország elnökének hivatalos rezidenciája, továbbá számos múzeum otthona.

img_6908.JPG

Három Fivér épületegyüttes

Riga csodás épületei között sétálgatva a Macskás házat is szemügyre vehetjük. A kívülről átlagosnak tűnő sárga házhoz egy vicces történet kapcsolódik. Történt, hogy miután egy helyi kereskedő felvételét elutasították a kereskedői céhbe, válaszul két macskás szobrot csináltatott a ház tetejére úgy, hogy a macskák hátsója pont a régi kereskedelmi céh épülete felé tekint. A fekete macska azóta a város szimbóluma is lett, ami a szuvenír árusoknál is megfigyelhető. 

img_6850.JPG

Macskás ház

Riga egyik leghangulatosabb tere a Macskás ház melletti Livu tér, ahol bájos teraszos éttermek és kávézók sorakoznak. Itt találjuk az Orosz Mikhail Chekhov színházat is. 

img_6890_1.JPG

Livu tér

Az óváros szomszédságában van a nagy Bastejkalna park, ahol egy kanálison akár csónakázhaunk is. A parkban ezenkívül sétálhatunk, emlékműveket nézhetünk, pihenhetünk. Más városokhoz hasonlóan itt is van egy nagy városfelirat, amivel mindig fotózkodik valaki.  

img_6836.JPG

Bastejkalna park

Az óvárost gyalogosan könnyen felfedezhetjük, de más városrészekhez már többet kell sétálni vagy busszal, esetleg villamossal megközelíteni. A turistáknak a tömegközlekedési eszközökön a Yellow e-ticket a leginkább hasznos, mely egy feltöltős kártya. Ugyanakkor pl. a buszokon a sofőrtől is tudunk 90 perces buszjegyet vásárolni 2 euróért. Szerencsére a repülőtéri 22-es buszra is ez az ár vonatkozik. Ami a vonatközlekedést illeti, az Európai Uniós Rail Baltica projekt keretében a rigai vasútállomás is jelentős átlakuláson megy keresztül. A látványterveket nézve nagyon szép lesz a rigai vasútállomás, nem beszélve arról, hogy így a nyugat-európai városokról is könnyebben elérhetjük a Baltikumot. Mellesleg a vasútállomás mellett talájuk a buszállomást és Európa legnagyobb fedett piacát is. A gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak, virágok, ruhák mellett a piacon kipróbálhatjuk a posztszovjet országokban népszerű kvasz italt is. 

img_6963_1.JPG

Kvasz árusítás

Erre van az orosz negyed is, ami az épületekből, templomokból rögvest kitűnik. A második világháború után a szovjetek által épült Lett Tudományos Akadémia épülete konkrétan úgy néz ki, mint a moszkvai Lomonoszov Egyetem. Egyébként hasonló a varsói Kultúra és Tudomány Palotája is.

img_6564.JPG

Lett Tudományos Akadémia

Ortodox templomot amúgy nemcsak az orosz negyedben, de városszerte találhatunk. A balti államok legnagyobb ortodox székesegyháza is Rigában van, ami a Krisztus Születésének székesegyháza. A német megszállás alatt evangélikus templomként működött, de a későbbi orosz befolyáskor újra az ortodox vallásra tértek vissza. 

img_6823.JPG

Krisztus Születésének székesegyháza

Személyes kedvencem Rigában a Daugava folyó túloldalán álló rózsaszín Szentháromság templom, amely igencsak feltűnő élőben is. A Kalnciema kerületben lévő pink egyházi épület mellett számos klasszicista stílusú faházat is találunk, melyeknek köszönhetően Riga, az izlandi főváros után a történelmi faházakban leggazdagabb európai város címét nyerte el. Szombatonként egy tradicionális termelői és kézműves piac is működik a városrészben, melyet érdemes meglátogatni. 

img_6708.JPG

A rigai Szentháromság templom

Rigában járva nem szabad kihagyni a szecessziós negyedet sem. Bár városszerte találkozhatunk szecessziós épületekkel, ugyanis Rigában a történelmi épületek harmada képviseli ezt a stílust. Mindez azt jelenti, hogy a városban kb. 800 (!) szecessziós stílusú épület van, így jogosan hívják Rigát a szecesszió fővárosának. A legismertebb szecessziós utca az Albert utca, ahol a Szecessziós Múzeumot is megtaláljuk. Itt a stílusra jellemző enteriőröket is megtekinthetjük.

img_6794.JPG

Riga szecessziós negyede

Aki szeretne a fővároson kívül is szétnézni, annak vonattal érdemes megközelíteni a Rigához közeli Jürmalát, amely egy kedvelt nyaralóhely a Balti-tenger mellett. Alig félóra és egy igazi kis mesevilágba érkezünk Rigából, ahová mellesleg a retúrjegy kevesebb, mint 3 euró. Lettország 5. legnagyobb városa Jürmala, melynek egyaránt van csendesebb és nyüzsgőbb része is. 

img_7044_2.JPG

A magával ragadó Jürmala

Jürmala partja 32 kilométer hosszú, szóval a strandoknál is találunk csendes és forgalmas helyet éppúgy.  Mi a kicsit sem nyüzsgő Dubulti részen "strandoltunk" egyet, ami annyit jelentett, hogy térdig mentünk a vízbe. A  legnépszerűbb Majori negyednél már igazi exkluzív része is van a strandnak, így medence is van a parton. 

img_7202.JPG

Jürmala egyik kedvelt strandja

A Majori negyednek nemcsak a strandja, de a Jomas nevű sétálóutcája is felkapott, ami telis-tele van éttermekkel, bárokkal és üzletekkel. Az utca végén pedig egy újabb színes ortodox templomot találunk. 

img_7187.JPG

Jürmala színes temploma

Ami a lett gasztronómiát jelenti, a balti államokra jellemző fokhagymás rozskenyér, a céklaleves és a burgonyás ételek itt is megtalálhatók az étlapon. Sőt, a kenyeret nemcsak a főételek mellé eszik szívesen, de az egyik desszertjük alapja is. Nemzeti ételük az ún. szürkeborsó szalonnával, míg italuk a Black Balsam, ami egy vodkaalapú gyógynövényes likőr. Jürmalában mindkettőt kipróbáltam, előbbi nagyon ízletes volt, míg utóbbi hozta a tőle várt gyógynövényes ízt, szóval nekem nem lett a kedvencem. 

 img_7127.JPG

Szürke borsó

S, ha a fekete balzsam nem is, de Riga és az egész Baltikum nagy favorit lett.  Így elmondhatom, hogy egy újabb olyan térség került a listámra, melyre bármikor szívesen visszamennék. 

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

Szólj hozzá

utazás piac európa étterem templom tenger kávézó főváros lettország unesco óváros baltikum utazásgyerekkel kvass utazóanya családiutazás külföldiutazás lillaabroad repülősút