2024. már 13.

Costa Blanca

írta: lillaabroad
Costa Blanca

Európa egyik legnaposabb, legszebb és legtisztább levegőjű térségeként tartják számon a spanyolországi Costa Blancát. Nevét a több, mint 200 km hosszú fehérhomokos partszakasza miatt kapta. A Costa Blanca elnevezés ugyanis magyarul azt jelenti Fehér part. 

S bár az Alicante régióban található térség leginkább a fürdőzésről ismert, megéri ide látogatni a téli hónapokban is. Sőt, még akár olyan szerencsénk is lehet, hogy pólóban búcsúzunk a februártól. 

 img_8591.JPG

Costa Blanca védjegye az Ifach-szikla

 

Alicante

A Costa Blanca fővárosaként emlegetett település meglátogatása kézenfekvő, ugyanis ide van közvetlen járat Budapestről és innen valamennyi tengerparti helységet könnyen megközelíthetjük. Nem kis város, ennek ellenére a főbb látnivalókat gyalogosan is bejárhatjuk. 

img_6413.JPG

Alicantében télen is gyűjthetjük a D-vitamint

A csodás tengerpartja és nagy kikötője mellett, ami rögtön szemet szúrhat, az a város felé emelkedő, 166 méteren álló Castillo de Santa Bárbara, azaz Szent-Borbála vára. Magába a várba ingyen mehetünk be, de gyalogosan elég combos megközelíteni.

 img_6400.JPG

A városszerte látható Castillo de Santa Bárbara

Én ajánlom a lift használatát - gyerekeseknek pláne - amit ITT található. A lift ára fejenként 2,70 euró, illetve 5 év alattiaknak ingyenes. A Benacantil-hegy tetején álló várban kiállítást is találunk, de leginkább a panoráma miatt éri meglátogatni, ugyanis gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a városra is. Azt fontos megjegyeznem, hogy a vár területén sok helyen csúszós kövek, meredek részek vannak, így célszerű kényelmes cipőben érkezni!

img_6438.JPG

Kilátás Szent-Borbála várából

Az óvárosi Santa Cruz negyedben is megéri időzni, ahol hangulatos, szűk utcákat és díszes lakóházakat találunk. Aki járt már Dél-Spanyolországban, annak könnyen olyan érzete lehet, mintha egy andalúz városkában sétálgatna. 

img_6333.JPG

Santa Cruz negyed

Annál is inkább, mert az éttermek és tapasbárok kínálata is hasonló, mint Andalúziában. Így a különböző érlelt sonkák mellett fokhagymás garnéla (gambas al ajillo), szószos sültkrumpli (patatas bravas) vagy a paradicsomos kenyér (pa amb tomàquet) is szerepel az étlapokon. Ugyanúgy megtalálható a spanyolok kedvenc édessége a churros is és a térségre jellemző turrónt is megkóstolhatjuk. Utóbbi egy mandula és méz alapú finomság, ami leginkább a halvára hasonlít. Viszont van lágyabb változata is, mi is sajttorta formájában kóstoltuk meg és nagyon finom volt. 

img_6653_jpg.JPG

Turrón ízesítésű sajttorta

Nemcsak a város, de az ország leghíresebb tengerparti sétánya is a Passeig Esplanada d'Espanya, amelyet nem kevesebb, mint 6 millió "hullámzó" csempe borít. A sétány egyik oldalán éttermeket, a másik oldalán a forgalmas úton túl a hajókat pillanthatjuk meg. 

img_6356.JPG

Passeig Esplanada d'Espanya

Aki egy igazán egyedi helyre szeretne elmenni Alicantéban, annak ajánlom a Gomba utcát, azaz a Calle de las Setas-t felkeresni. A hivatalos nevén San Francisco utca egy igazi mesebeli helyszín a hatalmas, színes gombáival. Mindezt azért találta ki a városvezetés, hogy a környékbeli vállalkozásokat segítse a turisták megjelenesével. Az ötlet jól sikerült, ugyanis egyre többen látogatnak a város ezen részére is és ülnek be egy-egy közeli étterembe. 

img_6507.JPG

Alicante gombás utcája

 

Villajoyosa

Alicante mellett találjuk a boldog várost, amely a színes házait látva rászolgált a nevére. Borult időben jutottunk el ide, de így is vidámságot sugallt az egykori halászfalu. Állítólag a házak is azért lettek ilyen különböző élénk színűek, mert így a halászok könnyebben hazataláltak.

img_6596.JPG

Villajoyosa színes lakóházai 

A városban találunk még román stílusú hidat, csodás gótikus templomot és még csokoládégyárat is, ahol évente mintegy 12.000 tonna Valor csokoládé készül. A gyárnak van egy múzeum része, ami látogatható. Aki megszeretné nézni az ne vasárnap tegye, mert akkor nincs nyitva. Ellenben a hangulatos éttermek, bárok ilyentájt is várják a vendégeket. 

img_6621.JPG

Villajoyosa egyik hangulatos, színes bárja

 

Benidorm

Nemcsak Costa Blanca, de egész Spanyolország legtöbb felhőkarcolóját birtokolja Benidorm. Így az se véletlen, hogy a Mediterrán Manhattannek hívják a spanyol tengerparti várost. Számos szórakozóhely, bár, söröző várja a bulizni vágyókat. Bár most februárban főként angol nyugdíjasokkal találkoztunk, de nyáron a bulizó fiatalok vannak itt többségben. Egyébként a holtszezon ellenére is nagyon sokan voltak februárban a belvárosban, szóval nyáron még inkább tumultus lehet. 

img_8748.JPG

Benidorm még februárban is elég zsúfolt 

A legtöbb úti beszámolóban a Balcón del Mediterráneót javasolják, mint legszebb panorámával rendelkező kilátó a városban. A Mediterrán teraszról valóban szép a kilátás és könnyen megközelíthető a belvárosból, de mégis valahogy én jobbra számítottam. Az utcai zenésszel és díszes kapukkal hangulatos volt a hely, de úgy gondoltam találunk még jobb panorámával rendelkező helyet a településen.

img_8779.JPG

A Balcón del Mediterráneo díszes kapuja

Szerencsére jól gondoltam, ugyanis találtunk egy szuper helyet a Tossal de la cala kilátóterasznál. A belvárosból egy negyedórás autózással és jó 10-15 perces túrázós sétával érhetjük el ezt a kevésbé ismert kilátóteraszt. Mi végül nem is mentünk fel teljesen, csak a Mirador de l'Ermita Verge del Marnál néztük meg a csodás panorámát, ahol rajtunk kívül mindössze ketten voltak.  

img_8838.JPG

Kilátás a Mirador de l'Ermita Verge del Marnál

 

Altea

Altea szép parti sétánya és hosszan elnyúló strandja is megnyerő, de most minket a tüneményes óváros érdekelt Alteában. Már messziről kiszúrhatjuk a kék kupolás Nuestra Señora del Consuelo nevű templomát, amely a város legmagasabb pontján díszeleg, s amely igazi ékköve a helységnek.

img_8711.JPG

Imádnivaló Altea

Nagyon szeretem a templomokat, így nem volt kérdés, hogy megnézem a kívülről csodás templom belsejét is. Nekem általában a színes enteriőr tetszik, de itt a fehér szín telitalálat és igazi elegenciát ad a helynek. 

img_8686.JPG

Nuestra Señora del Consuelo belseje is csodás

Altea dombon fekvő, festői óvárosában vakító fehér házak szintén Andalúziára emlékeztethetnek minket. Hangulatos bárok, éttermek sorakoznak a meredek utcákban és olyan kilátóteraszok vannak a Templom tér környékén, ahonnan mesés kilátás nyílik a türkizkék tengerre.

img_8665_1.JPG

Csodálatos színes köztéri lámpák

Aki hozzám hasonlóan szereti a templomokat, annak az Altea Hillsnél álló St. Michael Arcangel ortodox templomot is érdemes felkeresni. Ez Spanyolország első ortodox temploma, ami egyébként érdekes látványt nyújt a pálmafákkal. A belépő 3 euró, amely magába foglal egy gyertyát is, amit meggyújthatunk belül.

img_8646.JPG

St. Michael Arcangel ortodox templom

 

Calp

A város és egész Costa Blanca védjegye a 332 méteres Ifach szikla (Peñón de Ifach), melyet már a repülőgépen ülve kiszúrhat az ember. A Peñón de Ifach 1987 óta természetvédelmi terület, ahol túrázhatunk is, miközben megfigyeljük a több, mint 300 féle vadnövényt. Mivel mi az utazásunk végén - Marokkót és az Atlasz-hegységet is megjárva voltunk itt - már nem volt erőnk itt nagyon túrázni. Mellesleg kisgyerekkel amúgy sem lehet felmászni sokáig, mert nem túl biztonságos a terep. 

img_8353.JPG

A bámulatos Ifach szikla

Mondjuk a városban sétálgatni is jó edzés, mert ahogy a térség legtöbb településének, Calpnak is emelkedőkben gazdag utcái vannak. Az ország egyik legérdekesebb épülete a város szélén található Muralla Roja, ami a szállásunk is volt egyben. Amit az épületről tudni kell, hogy a híres spanyol építész, Ricardo Bofill tervezte, akinek a nevéhez fűződik többek között a VV Barcelona is. Furcsa belegondolni, hogy míg nálunk a panelek épültek sorban a 70-es években, addig Spanyolországban ilyen fantasztikusan fotogén lakóházak jöttek létre. Ha érdekel még több infó a helyről, akkor ezt a videómat nézd meg.

img_8265.JPG

A különleges Muralla Roja

Calp gyönyörű kertvárosi mediterrán házai mellett éppúgy megtaláljuk a hagyományos spanyol lakóházakat is. Így az óvárosban színes, élettel teli épületeket találhatunk, ahol nem nehéz jó éttermet kifogni sem. Sőt, itt találkoztunk először eurocent dartssal, amely egy nagyon szuper ingyenes utcai játék. 

img_8454.JPG

Calp óvárosa

Calp nyáron is jó választás lehet, ugyanis a belvárosi finomhomokos strandjai tágasak és tiszták. A tenger és az Ifach-szikla látványa csodálatos. Nekünk Calp egy barátságos, csendes oldalát mutatta februárban és úgy gondolom nyáron sincs olyan tumultus, mint pl. Benidormban. 

 

Elche

Alicantétól délre található Elche városa, ami Európa legnagyobb pálmaligetének helyszíne is egyben. A településen több, mint 200.000 pálmafa található, melyet az UNESCO a Világörökség részének nyilvánított 2000-ben. 

img_8912.JPG

A buja növényzeteiről ismert Elche

A legenda szerint a sok pálma a pun katonák által elfogyasztott, hatalmas mennyiségű datolya szétköpködésének köszönhető. Egy biztos: a városban sétálva nem nehéz pálmafába, pálmaligetbe vagy bármilyen pálmás dologba botlani.

img_8933.JPG

Elchében minden a pálmafákról szól

 

A településen a legtöbb park ingyenes, mint a Parc Munucipal is, ahol az egzotikus növények mellett szökőkutak, emlékművek és egy szuper játszótér is található. Aki a legszebb parkot szeretné látni, annak a Huerto del Cura nevet viselő fizetős parkot (belépő: 6,5 euró) kell felkeresni. A kert főnövénye a császári pálma, amely kb. 180 éves és hímnemű.
img_8869.JPG
Basílica menor de Santa María
Ha fentről, illetve egybe szeretnénk látni a pálmák sokaságát, akkor a Basílica menor de Santa María kék kupolás katolikus templom tetőterasza lesz a legjobb megoldás, ahova pár euróért lehet felmenni.

Praktikus információk

  • Alicantéba egy jó három órás repülőúttal juthatunk el Budapestről. A repülőtérről Alicantét a legolcsóbban a második emeletről induló C6-os kék busszal érhetjük el. A jegyet a sofőrtől lehet megvenni és ha nem egyedül utazol, akkor érdemes a 10 utazásos (Bonobus) kártyát választani 6 euróért, melyet több mindenki használhat egyszerre, de csak ezen a járaton!
  • Alicante városában és tőle északra jól működő villamoshálózat (TRAM) üzemel 6 vonallal. Így elérhető vele Villajoyosa, Benidorm, Altea és Calp is.  A vonalakat L betűvel jelölik (L1, L2, stb). Villamosjegyet automatából válthatunk vagy az állomáson vagy a villamoson. Aki a reptérről közvetlen Benidormba szeretne menni, annak a busz (Alsa) jobb opció.
  • A térséget legkényelmesebben és leggyorsabban autóval fedezhetjük fel. Az autóbérlés a legolcsóbban a repülőtéren lehetséges. Számos autókölcsönző cég van a reptéren, illetve a környékén, ahova transzferbusszal visznek el. A városban sokkal drágább bérelni.
  • Spanyolországban az autópályák kapus rendszerrel működnek, így nem kell előre megvenni a matricát. Jó hír, hogy az Alicanténél húzódó AP-7 autópálya ingyenes!
  • A parkolás az óvárosokban nem igazán lehetséges, így már előtte ajánlott feltérképezni a parkolókat. Illetve fokozottan figyeljünk a közlekedési szabályokra, mert a büntetések igen magasak (gyorshajtás, vezetés közbeni telefonálás, tilosban parkolás). Ha tilosban parkolunk el is vontatják az autót!
  • A szállásoknál érdemes nézni vagy rákérdezni, hogy van-e fűtés/klíma, mivel a téli időszakban esténként hűvösek lehetnek a szobák. 
  • A városok, s főleg az óvárosok emelkedőkben, lépcsőkben gazdagak, így erre is célszerű felkészülni (kényelmes cipő, víz).
  • A sziesztát jó pár helyen tartják, de azért mindenhol találtunk még így februárban is délután nyitvatartó éttermet és bárt. Több helyen van happy hour, amit jó, ha kihasználunk!
  • Minőségi és friss élelmiszereket a Mercadona szupermarketekben vásárolhatunk. Az árak megegyeznek a hazaival vagy még alatta is vannak. Az ALE-HOP tehenes boltokban pedig mindenféle érdekes, vicces és olykor hasznos dolgot is találhatunk alacsony árakon.
  • Az éttermek kínálata változatos, így aki nem szereti a tengeri dolgokat, az sem fog éhen maradni.

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

Szólj hozzá

utazás spanyolország európa templom tenger gasztronómia strand mediterrán streetart wizzair városnézés óváros churros ortodoxtemplom földközi-tenger utazásgyerekkel utazóanya utazócsalád családiutazás costablanca lillaabroad helyigasztró repülősút puebloblanco