2023. feb 16.

A citromváros

írta: lillaabroad
A citromváros

Ahogy Dale Carnegie, amerikai író mondta: Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét! A mentoniak úgy gondolták, hogy a sok citromból inkább csinálnak egy citromfesztivált. S, ha már Nizzának sikerült, akkor Mentonnak is lehet egy világhírű fesztiválja.

Az 1920-as évek végén még Menton volt az első számú citromtermő régió Európában. Akkoriban történt, hogy egy szállodatulajdonosnak olyan ötlete támadt, hogy virágokból és citrusfélékből kiállítást rendez a Hôtel Riviera kertjében. Ezt olyannyira siker övezte, hogy a következő évben a rendezvény már az utcákra költözött és felvonuló kocsikat is elkezdtek naranccsal és citrommal beborítani. Ma már évente több százezer látogatót vonz az 1934-ben született rendezvény és mintegy 150 tonna citromot és narancsot használnak fel a remekművekhez.

img_6792.JPG

Csodálatos alkotások

A Fete du Citron fesztivál fő látványosságai tehát az óriási, citrommal és naranccsal díszített figurák, kocsik, kreációk, amik idén február 11-től 26-ig lesznek láthatók a városban. Nem véletlen, hogy pont egyidőben van a Nizzai Karnevállal is, melyről az előző bejegyzésemben írtam. Így, aki februárban ez időtájt jár a francia Riviérán, az több nagyszerű fesztiválon is részt vehet. Az idén 89. alkalommal megrendezett citromfesztivál témája amúgy a "Rock és opera", amely a remekműveken is visszaköszön.

img_6786.JPG

Reggel 9 óra előtt még alig voltak nézelődők

A bámulatos citrom alkotások felvonulása mellett mellesleg orchidea fesztivált, koncerteket is látogathatunk a 2 hét alatt. Mi most megelégedtünk a Biovés Gardens nevű parkban kiállított citromos és narancsos szobrokkal, melyeket reggel 9 óra előtt még nyugisan, tömegmentesen tudtunk megnézni. Egy órával később már rengeteg ember volt, ugyanis a citromfesztivál egyik programja akkortájt kezdődött.

img_6800.JPG

Óriási citrusszobrok

Egyébként Mentonban további csodás kert, illetve park is található. A legnépszerűbb a Jardin Botenique Exotique, de szintén szép - többek között - a Jardin Maria Serena és a Fontana Rosa is. Úgyszólván maga Menton is egy érdekes és gyönyörű színfolt a francia Riviérán, amit érdemes meglátogatni a fesztiválon kívüli időszakban is. Az egykor Olaszországhoz tartozó város máig őrzi olaszos stílusát és külön jó hír, hogy kevésbé felkapott, mint Nizza vagy Monaco. 

img_6797.JPG

Biovés Gardens

Tengerparti város lévén kihagyhatatlan program a partszakasz felfedezése, ami gyerekeseknek főként kiváló. Köveket gyűjthetünk és dobálhatunk a tengerbe, illetve a nagy területen a rohangálás sem zavar senkit. Ahogy a francia Riviéra legtöbb strandja, a mentoni is köves. Így a tenger tiszta és a partra verődő víz hangja is másabb, mint a homokos partokon. 

img_6848_1.JPG

Menton köves tengerpartja

Ahogy a tengerpartokat, a kikötőket is érdemes megnézni. Menton kikötőjéből ráadásul nagyon szép a rálátás az óváros pasztell színű házaira és a föléjük magasodó Saint Michael Archangel Bazilikára. Ajánlom a kikötő mellett futó várfalat, ahonnan jó képeket lehet készíteni. Menton amúgy nemcsak távolságban, de stílusban is elég közel van Olaszországhoz. A lakók egy része is olasz származású, így gyakran hallani olasz szavakat is. 

img_6902.JPG

Látkép a kikötőből

A kikötő közelében találjuk a fedett Marché des Halles nevű piacot is, ahol mindenféle finomságot találhatunk. Gyümölcsök, zöldségek, sajtok, péksütemények, húsok, valamint tengeri herkentyűk széles, ízletes és friss választékával ismerkedhetünk. 

img_6881_jpg.JPG

A mentoni piac kínálata

A tengerpartozás és piacozás után nem hagytuk ki az óváros felfedezését sem. Ahogy a legtöbb település Côte d'Azuron, Menton is ragyogó központtal büszkélkedhet. A 13. században kialakult festői óvárosban órákat lehet sétálgatni és fotózgatni. Számos étterem, kávézó és fagylaltozó várja a turistákat.

img_6895.JPG

Menton hangulatos óvárosa

Aki szereti a helyi ajándékokat, annak számtalan lehetősége nyílik mentoni szuvenírok beszerzésére. A turistahelyeken szokásos széles kínálat itt is megfigyelhető. A legtöbb ajándéktárgy nyilván citromos. Sőt, még citromfát is vásárolhatunk, bár ezt a repülővel utazóknak kicsit macerás haza juttatni. 
img_6930_jpg.JPG

Mentoni szuvenírek

Mivel egyre inkább kezdett sok ember lenni, jobbnak láttuk, ha  tovább állunk a citromvárosból. Főként azért, mert még volt bőven programunk erre a napra. Mentonból tudniillik nemcsak egy másik városba, de egyben egy másik országba is utaztunk. Hogy melyikbe, az a következő bejegyzésemből derül ki. 

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

Szólj hozzá

utazás fesztivál franciaország piac európa templom tenger strand tengeriherkentyű városnézés franciariviéra utazóanya családiutazás külföldiutazás lillaabroad