2023. feb 14.

A nizzai karneválon jártunk

írta: lillaabroad
A nizzai karneválon jártunk

Ha február, akkor a farsang, illetve a karneválok időszaka. A tél búcsúztatását a világon nagyon sok helyen ünneplik. A legtöbb embernek erről szerintem a riói karnevál ugrik be először. Mindez nem véletlen, ugyanis a brazil a leghíresebb és a legnagyszabásúbb karnevál a világon. Európában a leginkább ismert a velencei karnevál, míg a legnagyobb a Santa Cruz de Tenerife. Azonban ezeken kívül is számos nagy európai városban rendeznek karnevált. S nem is akármilyeneket.

Nizzát sokan a francia Riviera, azaz a Côte d'Azur fővárosaként ismerik. A pompa, a fényűzés és a luxus jellemzi a térséget, na meg a csodás tengerpart és a kellemes idő. Az évi több, mint 2 millió turista közül a legtöbben nyáron érkeznek Nizzába, de télen sincsenek turisták nélkül a karneválnak (is) köszönhetően. 

img_6618.JPG

Tenger, pálmafák, karnevál = Nizza

A középkorig visszavezethető nizzai karnevált idén február 10. és 26. között tartják. Az idei ünnepség jubileumi, ugyanis hivatalosan a 150. alkalommal rendezik meg. A két hétig tartó karneválnak minden évben van egy témája, a mostani a Világörökség kincsei. Tavaly nyáron ugyanis Nizza is felkerült az UNESCO Világörökség listájára, mint a „Riviera téli üdülővárosa", így az idei témával tisztelegnek a listára kerülés előtt.

img_6612.JPG

Színesebbnél színesebb kocsik

Amit a nizzai karneválról még tudni kell, hogy a karneváli felvonulás mellett van virágkarnevál és esti fényjátékokkal tűzdelt felvonulás is, melyeket a két hét alatt 5-5 alkalommal lehet megtekinteni. Előbbinek 14 euró, míg utóbbinak 7 euró fejenként az ára. Mi a virágokkkal díszített kocsik felvonulásába kétszer is belefutottunk, így a felvonulás előtt és a felvonulás után is megcsodálhattuk a gyönyörű kocsikat. A nyitó- és zárónap mellett ráadásul idén első alkalommal a karnevál közepén (február 17.) bonyolítják le a Lou Queernavalt, amely az első meleg karnevál Franciaországban. A programokról, árakról és fontos tudnivalókról a karnevál hivatalos oldalán (ITT) tájékozódhatsz. 

img_6721.JPG

A nizzai virágkarnevál felvonulóit a premier előtt láthattuk

Mi a karnevál nyitó felvonulását néztük meg élőben. Kész felüdülés volt az otthoni hideg és fagyos februári időből a tavaszi napsütéses időbe csöppenni. Az előre vásárolt belépőjegyeink ráadásul a Promenade des Anglaisre szóltak, ami Nizza híres tengerparti sétányát jelöli. Így a felvonulás mellett a tengerpartban is gyönyörködhettünk. Ezek voltak mellesleg a legolcsóbb jegyek (10 euró/fő), melyek állóhelyet jelentettek. A drágább ülőhelyek a Place Massenára szóltak. A belépő vásárlásakor előre jelezték, hogy időben, egész pontosan 2 órával kezdés előtt érkezzünk a helyszínre. Mivel gyerekkel voltunk, csak egy órával a kezdés előtt értünk a helyszínre, de így is hamar és könnyen bejutottunk - a biztonsági ellenőrzés ellenére is.

img_6549.JPG

Kezdtek gyűlni az emberek 1,5 órával a kezdés előtt

Utólag azt mondom, hogy ráértünk volna még később érkezni. A kezdés csúszott, így 15 órakor indultak el a feldíszített járművek, azaz kb. 1,5 órát vártunk. Bár nem unatkoztunk, mert volt látnivaló bőven és a táncosok is gondoskodtak róla, hogy jól érezzük magunkat.

img_6530.JPG

A táncosok megalapozták a hangulatot

Ráadásul, ha nem lett volna elég a sok feltűnő, színes látnivaló, az égen is mindig feltűnt 1-1 repülőgép, melyek nekünk egyébiránt is a gyengéink. Aki az első sorból szeretné nézni a felvonulókat, annak érdemes tényleg jó pár órával az indulás előtt érkezni. Véleményem szerint hátrébbról is nagyon jól lehetett látni és szellősebben állni. Nekem kifejezetten tetszett a karneválon, hogy a helyiek közül is jó páran beöltöztek. 

img_6574.JPG

 A karnevál királya

Egyébként a belépővel nem rendelkezők is elég sok mindent láthattak a felvonulásból, ugyanis a sétány egy része nem volt lekerítve, ahonnan egész jól lehetett nézni a felvonuló kocsikat. Ha nem a jobb képek elkészülte a lényeg, akkor onnan is nyugodtan nézelődhetünk. Amúgy a karnevál leglátványosabb mozzanatára a záróestén kerül sor, amikor is elégetik a királyt. Zárásként nem maradhat el a tűzijáték és a jövő évi témát is ekkor fedik fel. Mellesleg mi nem a karnevál miatt utaztunk Nizzába, így a további bejegyezéseimben további érdekességeket hozok a Côte d'Azuról. 

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

 

Szólj hozzá

utazás fesztivál franciaország európa karnevál nizza cotedazur utazásgyerekkel franciariviéra utazócsalád repülősút