2023. jan 25.

3 hangulatos erdélyi település, melyet látnod kell

írta: lillaabroad
3 hangulatos erdélyi település, melyet látnod kell

Erdélybe mindig szeretek elutazni, mert egyrészt egykor hozzánk tartozott, melynek néhol máig vannak nyomai, másrészt rengeteg csodás helyszínnel rendelkezik. Ráadásul nekünk Békés megyéből egy közeli desztináció, nem beszélve arról, hogy a nyugat-európai árakhoz képest jóval olcsóbban hozhatunk ki egy itteni kirándulást. 

Bár kétségkívül a főszeszon itt nyáron van, most megmutatom, hogy a téli időszakban is érdemes ellátogatni Erdélybe. Márcsak amiatt is, mert ilyenkor nem kell nagy tömegekre számítani. Bár rengeteg gyönyörű természeti helyszínt találunk itt, én most mégis három csodás erdélyi települést szeretnék bemutatni.

 

1. Torockó

A legszebb erdélyi falunak nevezett Torockóba már régóta szerettem volna eljutni, így nagyon örültem, hogy most sikerült. Már a településhez közeledve megpillanthattuk a Torockói-hegységet, melynek a legmagasabb pontja Székelykő. Az ikonikus hegység nemcsak gyönyörű hátteret nyújt az előtte elterülő falunak, de hála neki Torockón nyaranta kétszer kel fel a nap, ami világszinten egyedülálló. Erről egyébiránt Jókai Mór is írt az Egy az Isten című regényében.

img_2607.JPG

Torockó elhelyezkedése mesés

Ami a falu arculatát illeti, egy tűzvész után alakult ki az 1800-as években. A leégett faházak után ugyanis egységesen kőből építették újra lakóházaikat a polgárok. A sors fintora, hogy a sajnálatos eseménynek köszönheti Torockó, hogy az erdélyi magyar népi építészet egyik legértékesebb példája lett.

img_2597.JPG

A tipikus torockói lakóházak

Bár a faluban a magyar lakosság van többségben, van egy alig 100-as létszámmal rendelkező román lakosság is, így nem véletlen a falu központjában álló ortodox templom. Amúgy a többi ortodox templomhoz képest kevésbé díszes, így nem annyira nagy a kontraszt a falu többi épületéhez képest.

img_2583_1.JPG

Torockón is van ortodox templom

Tipp: Aki Székelykőt szeretné megmászni, az tavasztól őszig látogasson ide. A megmászásról még egy oklevelet is kaphatunk a torockói borozóban! Az oklevél kiváltásához mindössze egy fényképet kell felmutatni, ami igazolja, hogy a hegyen jártál. 

 

2. Nagyszeben

Egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja volt Nagyszeben, ugyanis II. Géza magyar királyunk alapította a várost és szászokat telepített ide. Bár mára a szászok többsége elmenekült, a mutatós műemlékeik megmaradtak a városban. 

img_3425.JPG

Az egykori szász kulturális és kereskedelmi központ

Nagyszeben óvárosa nemcsak hangulatos, de a 80 hektárjával Romániában a legnagyobb. A legismertebb terén, a Nagypiac téren egykoron kivégzéseket, manapság fesztiválokat, illetve karácsonyi vásárt tartanak. Érdekes, hogy a karácsonyi vásár az árusokkal, körhintával és óriáskerékkel még január első hetében is működik.

img_2886.JPG

Nagypiac tér a hatalmas karácsonyfával

A szomszédos Kispiac tér szintén hangulatos épületeivel magával ragadja az embert. Itt találjuk a Hazugok hídját, amelyen, ha áthaladva hazudunk, különös hangokat hallat. A híd alatt ma már út van, de egykoron szennyvízcsatorna folyt. Nem csoda tehát, hogy a híd mellett mészárosok laktak. A nagy fehér épület mellesleg ma a művészetek házaként ismert. Nagyszebent a szemek városának is hívják, amely a háztetők "szemeinek" köszönhető. Ez a Kispiactérnél szépen megfigyelhető. 

img_5316.jpg

A Kispiac tér a mindig figyelő "szemeivel"

A pompás óvárosban találjuk még az Európa gótikus gyöngyszemeként nevezett Evangélikus püspöki székesegyházat is, melyet érdemes meglátogatni.

img_4530.JPG

A díszes Evangélikus püspöki székesegyház

Tipp: Érdemes meglátogatni a Patikamúzeumot, amely korábban a legelső gyógyszertár volt Romániában. Belépő: 15 lej. 

 

3. Segesvár 

Bár egy másik megyében, de Nagyszebenhez hasonlóan szintén szászok lakta város Segesvár. Ráadásul a középkori városfallal körülvett óvárosa szerepel az Unesco Világörökség listáján. Amúgy elárulom, hogy méltán.

img_3777.JPG

Segesvár elragadó óvárosa 

A macskaköves utcáin sétálgatva számos toronnyal találkozhatunk, de a leghíresebb mindközül a 14. században épült Óratorony. A 64 méteres magasságának köszönhetően a város minden pontjáról látható. Az Óratorony szomszédságában találunk egy sárga épületet, amely manapság étteremként, korábban Vlad Tepes, azaz Drakula szülőházaként funkcionált. Az előtte álló téren Drakulával díszített szuvenírtermékeket is vásárolhatunk. 

img_3727.JPG

Az Óratorony és Drakula szülőháza

S, aki miatt nekünk fontos hely Segesvár, az Petőfi Sándor, aki a segesvári csatában tűnt el. Az óváros legészakibb pontján - a Csizmadiák torony és a szépen felújított Római katolikus templom között - találjuk Petófi Sándor mellszobrát. 

img_3771.JPG

Petőfi Sándor mellszobra

Boldoggá avatott Apor Vilmos püspökünknek emléktábláját is megtaláltuk Segesváron, aki a város szülöttje és aki Győrben halt mártírhalált 1945-ben.

Tipp: Az óvároshoz közeli Malom utcán (Strada Morii) vasárnap és ünnepnapokon ingyen parkolhatunk.

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

Szólj hozzá

románia erdély európa tippek vidék városnézés falusiélet lillaabroad