2020. nov 01.

10 különleges temető a világból

írta: lillaabroad
10 különleges temető a világból

 

Lévén, hogy hétvégén a halottainkról emlékeztünk meg, szeretnék bemutatni 10 különleges temetőt a világból. Ugyanis ahhoz, hogy megismerjük egy nép kultúráját, azonkívül, hogy megnézzük a helyi piacot vagy elmegyünk egy helyi étterembe, figyelemre méltó lehet a helyi temető meglátogatása is. Hiszen ahogy a születés, úgy a halál is a mindennapi élet része.

Míg nálunk a temetők visszafogottak és a látogatásuk is ehhez mérten csendben, szolidan történik, addig vannak olyan helyek a világon, ahol egyáltalán nem ez a megszokott. Bizonyos országokban vidám a megemlékezés, van ahol a sírkövek is egyediek és színesek, de van olyan állam is, ahol egyformán fehérek. Sokan nem is gondolják, hogy jó néhány temető mára egy-egy település látnivalója is egyben, melyeket nemcsak a helyiek, de a turisták is felkeresnek. Jómagam is jártam már több külföldi temetőben, ugyanis vannak igazán gyönyörű vagy nem éppen mindennapi sírhelyek. Íme, 10 különleges temető, melyeket érdemes meglátogatni.

Cementerio De Chichicastenango –  Chichicastenango

A guatemalai város a színes piaca mellett, a színes temetőjéről ismert. A sírhelyekről készült képet megnézve is úgy gondolom, hogy nem szabad kihagyni ezt a temetkezési helyet, ha erre járunk. Igaz Közép-Amerikában nem meglepő a színes temetők látványa, de európaiként igazán kuriózum egy ilyenben sétálni és gyönyörködni. 


img_4222.JPG

 

City of Ghost – An Bang

Az ázsiai emberek is méltón tisztelegnek az elhunytak felé. Erre ékes bizonyíték pl. a vietnámi An Bang falu mellett található City of Ghost, azaz a Szellemváros, amely szintén elképesztő látványt nyújt. Annak ellenére, hogy a lakók szerény körülmények között élnek, a halottaiknak minden pompát megadnak. A holtaknak épített méretes és díszített kriptákat biztosan nem felejtjük el, ha egyszer ide látogatunk.  

 

img_4135.jpg

 

Friedhof Dorfgastein - Dorfgastein

Ez az osztrák temetkezési hely a csodás Alpok tövében fekszik. Már maga a háttér sem hétköznapi, azonban, amiért a listába került, az a falun belüli elhelyezkedése. Jó pár évvel ezelőtt jártam itt egy fesztiválon, s akkor csodálkoztam rá, hogy a sírkert egy hotel és egy diszkó szomszédságában van. Így különös élményt nyújtott a temető mellett bulizni, majd aludni. Egy biztos, a halloween buli díszletével tuti nincs gond.

 

img_4224.JPG

 

City of the Dead – Cairo

Egy olyan temető, ahol nem ritkák a játszadozó gyerekek vagy a ruhát teregető nők látványa egy-egy sírkő mellett. Ez az egyiptomi Holtak városa, ami a nevével ellentétben eléggé él. Itt ugyanis az őstemető „újrahasznosításra” került. Ennek okaként sajnálatos, de a temető Kairó legnagyobb és legrégebbi nyomornegyede is egyben.

 

img_4225.JPG

 

Shirokorechenskoe Kladbishche – Yekaterinburg

A híres orosz temetőben nyugszanak zenészek, tudósok és második világháborús hősök is. Azonban nem miattuk, hanem a képen is látható ember nagyságú, gravírozott, fekete márvány sírkövek miatt érdekes ez a sírkert. Ha nem tudnánk, kiknek a sírjai ezek, akkor is sejtenénk, hogy nem hétköznapi figurák. Ők az orosz maffia egykori tagjai. Ez ugyanis a temető olyan szeglete, amit úgy hívnak, hogy maffia-temető.

 

img_4138.JPG

 

Cementerio de la Recoleta – Buenos Aires

Buenos Aires legrégebbi Recoleta nevezetű negyedében található Argentína leghíresebb temetője. Különlegessége, hogy nem a hagyományos sírkövek találhatók benne, hanem az egész temető egy „kriptaváros”. Egyébként számos híres embernek, mint elnökök, katonák, művészek vagy Nobel-díjasok nyughelyét is meg lehet itt találni. Nem véletlen, hogy 2013-ban a CNN beválasztotta a világ l0 leggyönyörűbb temetője közé.

 

img_4226.JPG

 

Arlington National Cemetery - Arlington

Az Amerikai Egyesült Államok legismertebb katonai temetője a Washington D.C. mellett található Arlingtoni Nemzeti Temető. Belépéskor egyből, a már filmekből jól ismert katonás sorrendben álló hófehér sírkövek látványa fogad minket. Rendkívüli tisztaság van a hatalmas 253 hektár területű temetőben. Ottjártamkor is nyírták folyamatosan a füvet. Itt található egyébiránt John F. Kennedy örökmécsese, a Challenger-katasztrófa emlékműve és az Ismeretlen katona sírja. Utóbbi azért megemlítendő, mert ennél a sírnál éjjel-nappal állandó őrség áll. Érdemes megnézni itt az őrségváltást, mert nagyon látványos.

 

img_4043.JPG

 

Židovský hřbitov – Prague

A Régi zsidó temető azért egyedülálló a világon, mert a kis területű helyen, mintegy 12 000 síremlék zsúfolódik össze. Sőt igazából több mint 100 000 ember nyughelye van itt a többréteges temetkezés miatt. Ennek oka, hogy a 15. századtól arra kötelezték a prágai zsidókat, hogy halottaikat városukon belül temessék el. Így több helyről is idehozták a sírköveket. A sok sírkő egymás hegyén-hátán rendkívüli látványt nyújt. A mai napig idejáró hívők a sírkövekre a virágok helyett követ tesznek, ahogy ez náluk szokás. Továbbá az utolsó ide temetett, legismertebb személy, Löw rabbi sírkövének repedéseibe dugdossák a kívánságaikkal, imáikkal megírt cédulákat.

 

img_6354.JPG

 

Cementerio de Isla de Pascua – Hanga Roa

Maga az óceán látványa a sírok mögött is elég vonzó, azonban ez nem meglepő, lévén, hogy a helyszín a Húsvét-sziget. Ami az egyediségét adja a temetkezési helynek, hogy a kőszobrairól híres szigetország lakói a sírhelyeket is egyedülálló alkotásokkal látják el. Több síron is visszaköszönnek a moai-k, azaz a híres helyi kőszobrok - ezzel téve igazán különlegessé a sírokat.

 

img_4221.JPG

 

Cimitirul Vesel – Săpânta

Utoljára hagytam ezt az igazán nem megszokott temetőt, ami ráadásul nincs is annyira messze tőlünk. A kis észak-romániai településen, Szaploncán található a Vidám temető, mellyel a falu belopta magát a köztudatba.  A csodálatosan kifaragott színes fejfákon vidám életképek és feliratok mutatják be a halottak egykori életét vagy a haláluk okát, mindezt vicces formában. A hely egyediségét mutatja az is, hogy a mára több mint 800 faragott kereszt időközben az UNESCO Világörökség része is lett.

 

img_4219.JPG

 

Remélem tetszett a bejegyzés és a legközelebbi utazásod alkalmával Te sem riadsz vissza a temetők látogatásától. Ha további utazós képekre, sztorikra, tippekre vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az instagram oldalamat is!

Szólj hozzá

afrika európa ázsia tippek temető szellemváros cairo délamerika prague zsidótemető buenosaires vidámtemető holtakvárosa