2023. aug 15.

10 különleges olasz étel

írta: lillaabroad
10 különleges olasz étel

Olaszország nemcsak az egyik legtöbb látnivalóval rendelkező európai ország, de az ételek terén is igen gazdag. Sokaknak elsőre az országról a pizzák és a tészták jutnak eszükbe, azonban az olasz konyha ennél sokkal több.

A nálunk snassznak számító szendvicsből is igazi ínyencségeket kreálnak az olaszok. A tengeri herkenytűk mellett pedig nem félnek felhasználni az állati belsőségeket sem. Összegyűjöttem 10 - ismert és kevésbé ismert - olasz finomságot. Te hányat ismersz közülük?

street-food-in-florence.jpg

Fotó: https://www.italyfoodies.com/blog/italy-street-food

1. Porchetta

Olaszország középső régiójának, így Rómának is a jellegzetessége. Bár a porchetta főváros címét Ariccia viselheti, ahol még az ételről elnevezett fesztivál is van. S, hogy mi is a  porchetta? Egy fűszeres göngyölt malacsült, mely mindenféle bőrös húsból áll. Leginkább szendvicsben tálalják, így lesz belőle egy laktató street food.

porchetta-13-683x1024.jpg

Fotó: https://bsinthekitchen.com/porchetta-sandwich

2. Morzello

A calabriai szendvics egy az igazi bevállalós étel, ugyanis a borjúnak szinte minden belsősége benne van. Ráadásul csípős, fűszeres szósz is dukál hozzá. Mindezt beletöltik egy helyi pitába, hogy ne legyen annyira tömény.

photo-2019-04-13-16-00-39.jpg

Fotó: https://foodbackitaly.it/morzello-catanzaro

3. Carrozza

Maradva a szendvics vonalon, a következő érdekesség a rántott szendvics, hivatalos nevén mozzarella in carrozza. Ez a számunkra érdekes fogás Campania régióban született meg, amikor a dél-olaszországi házi asszonyok a maradék mozzarellát és kenyeret hasznosították újra. Ma már nemcsak Olaszország, de New York jó pár éttermében is népszerű fogás.

mozzarella-in-carrozza-square-inside-the-rustic-kitchen.jpg

Fotó: https://www.insidetherustickitchen.com/mozzarella-in-carrozza-recipe

4. Focaccia 

Az olasz lepénykenyérnek rengeteg változata van, így fokhagymás, olíviás, paradicsomos, rozmaringos, sajtos, de még gyümölcsös is. Ennélfogva ehetjük reggelire, előételként, húsok, saláták mellé kísérőként, de még desszertként is. Az alapverzió az északi Liguria régióból származik, egész pontosan Genovából. 

focaccia-fp6.jpg

Fotó: https://www.196flavors.com/focaccia-di-genova

5.  Cuoppo

Nápoly leghíresebb street food étele virágkorát éli az instafotóknak köszönhetően. A cuoppo egyébként a papírtölcsért jelenti, amelybe beletöltik a panírozott falatokat. Ennek az ételnek is sok változata ismert, így van rántott tengeri herkenytűs, krokettes, cukkinivirágos, de makaróni tésztás is. 

cuoppo-1-1-1024x681.jpg

Fotó: https://ciucciue.it/blog-ciucciue/il-cuoppo-liconico-cono-della-cucina-napoletana

6. Arancini

Egy klasszikus szicíliai étel, melyből nem hiányozhat a rizottó és a sajt sem. Van húsos és vega változata is, illetve formáját tekintve lehet golyó vagy kúp alakú. Méretéből adódóan lehet előételként, de főételként is fogyasztani. 

arancini_1200x800.jpg

Fotó: https://www.giallozafferano.com/recipes/Arancini.html

7. Stigghiola

Ez is Szicíliából származik, nevezetesen Palermóból. Az utcán sütött hernyókra emlékeztető kis falatkák, pedig a töltött báránybelek. Amennyire nem hangzik jól, állítólag annyira finom. 

stigghiola-foto-di-gandolfo-cannatella-960x504.jpg

Fotó: https://custonaciweb.it/alla-scoperta-del-cibo-da-strada-palermitano-meusa-stigghiola-quarumi-e-tanto-altro

8. Gnocco Fritto

Bologna és Modena street food remeke a meleg, ropogós tészta párna, melyet leginkább pácolt húsokkal és sajttal tálalnak. A helyiek előszeretettel fogyasztják reggelire is. 

gnoccofritto3-480x480.jpg

Fotó: https://www.italianfoodforever.com/2019/05/gnocco-fritto

9. Piadina Romagnola

A piadina, azaz a vékony olasz laposkenyér Emilia-Romagna régióból származik. Míg egykoron a paraszti sorban élő családok asztalán volt megtalálható, ma már külön gyorséttermek (ún. piadineriák) is létrejöttek. Sajttal, sonkával, fűszernövényekkel, de olykor nutellával is megtöltik. 

piadina-romagnola-7662.jpg

Fotó: https://blog.giallozafferano.it/dulcisinforno/piadina-romagnola

10. Arrosticini

Ez egy húsos étel, amely az Abruzzo-hegységből származik. A nyársra húzott fűszeres bárány- vagy birkahúsok helyett ma már előfordul, hogy csirkéből, pulykából vagy sertésből készítik. 

arrosticini-meat-on-furnacella-1024x684.jpg

Fotó: https://true-italian.com/2022/06/07/not-just-grilled-meat-discover-arrosticini-from-abruzzo-tradition

Remélem tetszett a bejegyzés és meghoztam a kedved egy olaszországi kiruccanásra. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram illetve TikTok oldalamat is!

 

 

Szólj hozzá

olaszország európa tippek gasztronómia szicília streetfood lillaabroad helyigasztró