10 különleges olasz étel
Olaszország nemcsak az egyik legtöbb látnivalóval rendelkező európai ország, de az ételek terén is igen gazdag. Sokaknak elsőre az országról a pizzák és a tészták jutnak eszükbe, azonban az olasz konyha ennél sokkal több.
A nálunk snassznak számító szendvicsből is igazi ínyencségeket kreálnak az olaszok. A tengeri herkenytűk mellett pedig nem félnek felhasználni az állati belsőségeket sem. Összegyűjöttem 10 - ismert és kevésbé ismert - olasz finomságot. Te hányat ismersz közülük?
Fotó: https://www.italyfoodies.com/blog/italy-street-food
1. Porchetta
Olaszország középső régiójának, így Rómának is a jellegzetessége. Bár a porchetta főváros címét Ariccia viselheti, ahol még az ételről elnevezett fesztivál is van. S, hogy mi is a porchetta? Egy fűszeres göngyölt malacsült, mely mindenféle bőrös húsból áll. Leginkább szendvicsben tálalják, így lesz belőle egy laktató street food.
Fotó: https://bsinthekitchen.com/porchetta-sandwich
2. Morzello
A calabriai szendvics egy az igazi bevállalós étel, ugyanis a borjúnak szinte minden belsősége benne van. Ráadásul csípős, fűszeres szósz is dukál hozzá. Mindezt beletöltik egy helyi pitába, hogy ne legyen annyira tömény.
Fotó: https://foodbackitaly.it/morzello-catanzaro
3. Carrozza
Maradva a szendvics vonalon, a következő érdekesség a rántott szendvics, hivatalos nevén mozzarella in carrozza. Ez a számunkra érdekes fogás Campania régióban született meg, amikor a dél-olaszországi házi asszonyok a maradék mozzarellát és kenyeret hasznosították újra. Ma már nemcsak Olaszország, de New York jó pár éttermében is népszerű fogás.
Fotó: https://www.insidetherustickitchen.com/mozzarella-in-carrozza-recipe
4. Focaccia
Az olasz lepénykenyérnek rengeteg változata van, így fokhagymás, olíviás, paradicsomos, rozmaringos, sajtos, de még gyümölcsös is. Ennélfogva ehetjük reggelire, előételként, húsok, saláták mellé kísérőként, de még desszertként is. Az alapverzió az északi Liguria régióból származik, egész pontosan Genovából.
Fotó: https://www.196flavors.com/focaccia-di-genova
5. Cuoppo
Nápoly leghíresebb street food étele virágkorát éli az instafotóknak köszönhetően. A cuoppo egyébként a papírtölcsért jelenti, amelybe beletöltik a panírozott falatokat. Ennek az ételnek is sok változata ismert, így van rántott tengeri herkenytűs, krokettes, cukkinivirágos, de makaróni tésztás is.
Fotó: https://ciucciue.it/blog-ciucciue/il-cuoppo-liconico-cono-della-cucina-napoletana
6. Arancini
Egy klasszikus szicíliai étel, melyből nem hiányozhat a rizottó és a sajt sem. Van húsos és vega változata is, illetve formáját tekintve lehet golyó vagy kúp alakú. Méretéből adódóan lehet előételként, de főételként is fogyasztani.
Fotó: https://www.giallozafferano.com/recipes/Arancini.html
7. Stigghiola
Ez is Szicíliából származik, nevezetesen Palermóból. Az utcán sütött hernyókra emlékeztető kis falatkák, pedig a töltött báránybelek. Amennyire nem hangzik jól, állítólag annyira finom.
Fotó: https://custonaciweb.it/alla-scoperta-del-cibo-da-strada-palermitano-meusa-stigghiola-quarumi-e-tanto-altro
8. Gnocco Fritto
Bologna és Modena street food remeke a meleg, ropogós tészta párna, melyet leginkább pácolt húsokkal és sajttal tálalnak. A helyiek előszeretettel fogyasztják reggelire is.
Fotó: https://www.italianfoodforever.com/2019/05/gnocco-fritto
9. Piadina Romagnola
A piadina, azaz a vékony olasz laposkenyér Emilia-Romagna régióból származik. Míg egykoron a paraszti sorban élő családok asztalán volt megtalálható, ma már külön gyorséttermek (ún. piadineriák) is létrejöttek. Sajttal, sonkával, fűszernövényekkel, de olykor nutellával is megtöltik.
Fotó: https://blog.giallozafferano.it/dulcisinforno/piadina-romagnola
10. Arrosticini
Ez egy húsos étel, amely az Abruzzo-hegységből származik. A nyársra húzott fűszeres bárány- vagy birkahúsok helyett ma már előfordul, hogy csirkéből, pulykából vagy sertésből készítik.
Fotó: https://true-italian.com/2022/06/07/not-just-grilled-meat-discover-arrosticini-from-abruzzo-tradition
Remélem tetszett a bejegyzés és meghoztam a kedved egy olaszországi kiruccanásra. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram illetve TikTok oldalamat is!