2020. nov 07.

Egyedülálló kunhalmok

írta: lillaabroad
Egyedülálló kunhalmok

Az Alföldön járva sok helyen megfigyelhetünk környezetéből kimagasodó dombot, ez a jelenség a kunhalom. A Kárpát-medencében annak idején több tízezer ilyen kunhalom volt, azonban mára mindössze néhány ezer darab maradt meg belőlük. S, hogy mi van egy ilyen kunhalomban? Röviden, tömören a múltunk. S, hogy ez mit is jelent, azt hazánkban egyetlen helyen, Vésztő-Mágoron tudhatjuk meg. 

Sokáig nem volt ismeretes, mit rejtenek a Békés megye északi részén található mágori dombok. A környéken élő embereket mindig is érdekelte minek a maradványait rejtegetik a kunhalmok. Végül a titokra az 1978-ban kezdődött ásatások során derült fény. Kiderült ugyanis, hogy itt állt többek között a Csolt nemzetség monostora. Sőt, még az egyiptomi piramisokkal egyidős város romjai is előkerültek. A következőkben, egy olyan hazánkban egyedi, nem felkapott helyet ajánlok, ami nemcsak a történelem iránt érdeklődőknek, de a természetkedvelőknek is tökéletes választás.

 

img_4293.JPG

 

A helyszínhez érkezve gyönyörű természeti környezet fogad a Holt-Sebes-Körös partján. Nem először járok Mágoron, ugyanis szülővárosom, Szeghalom közvetlen közelében található a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely. Megérkezésemkor kedvesen útbaigazítottak és tájékoztattak arról, hogy van lehetőség kinti sétajegy vagy kombinált jegy vásárlásra is, utóbbi  magában foglalja a régészeti bemutatóhely és kiállítás megtekintését is. Egyébként érdemes is ezekkel kezdeni a sétát, ugyanis az állandó kiállítás részletes leírásokkal, képekkel és az ásatás során talált tárgyakkal mutatja be a domb történetét. Így miután mindent megtudtunk a domb múltjáról, a saját szemünkkel nézhetjük meg a restaurált monostorromokat.

 

img_4281.JPG

 

A két domb közül jobb oldalon látható a régészeti bemutatóhely, amely egész Közép-Európában egyedi. A régészeti rétegeket szabad szemmel láthatjuk, így bepillantást nyerhetünk az újkőkori, rézkori és bronzkori maradványokba. Előkerültek itt házak romjai, hulladékgödrök, vermek, szabadtéri tűzhelyek és temetőrészletek is. Aki nem látott még helyszíni feltárást, annak különösen rendkívüli élmény lehet az egyik legnagyobb és legismertebb hazai tell látványa.

 

img_4300.JPG

 

A baloldali domb - amely egyébként a 19. századtól a Wenckheim család borospincéjeként funkcionált - rejti a már említett állandó kiállítást. Itt megismerkedhetünk a helyszín történetével egészen az újkőkortól a török hódoltság koráig. A Csolt nemzetség monostorának maradványai mellett bizonyossá vált, hogy valaha olyan épületek álltak itt a dombon, melyek királyi építkezéseken vagy azok közvetlen környezetében fellelhetők. Így elmondható, hogy a hely egykoron meghatározó szerepet tölthetett be nemcsak az itt élők, de az ország életében is.

 

img_4303.JPG

 

A kiállítás után, ha felmegyünk a domb tetejére, akkor megpillanthatjuk a Békés megye nagy részét birtokba vevő Csolt nemzetség monostorának és több templomának romjait. Itt egykoron impozáns épületek álltak, ma már csak nyomokban felismerhetők. Sajnos a török hódoltság és a Wenckheim család borospincéjének építése is tönkre tette a vallási épületegyüttest és maradványait.

 

img_4325.JPG

 

A dombokkal szemben látható a Népi Írók szoborparkja, amely a nehéz sorban élő emberek életét, küzdelmét bemutató írók, költők, tudósok, közéleti személyek szoborportréit tartalmazza. A szoborparktól kis hídon juthatunk a túlpartra, ahol egy pákásztanya és egy újkőkori lakóház rekonstrukciója figyelhető meg. 

 

img_4377.JPG

 

A pákászat a térségre jellemző foglalkozás volt egykoron, mely magába foglalta a halászatot, vadászatot és növénygyűjtést. Pákásznak nevezték azokat a lápvidéken élő embereket, akik a rétből és mocsárvidékből éltek, azaz földet nem műveltek, hanem a lápvidék által készen kapott természeti kincseket gyűjtötték be. A kis ház belső terében a pákászok használati tárgyai tekinthetők meg. 

 

img_4388.JPG

 

A helyszín gyerekeknek is remek, ugyanis a játszótér mellett egy kis tanösvényen ismerkedhetnek meg az erdei növény- és állatvilággal, mindezt a Holt-Körös mentén. Továbbá láthatnak itt szürke szarvasmarhákat, juhokat és vadkacsákat is. Lehetőség van még családi, baráti és egyéb összejövetelekre, ugyanis tűzrakóhely és búbos kemence is található  a helyszínen. A kutyás vendégeknek jó hír, hogy 2015 óta Kutyabarát hely lett Vésztő-Mágor, így a házi kedvenceket is szívesen látják. Egyszóval mindenki biztosan jól érzi magát Mágoron, s nemcsak a múltat ismerhetjük meg, de a jelenlegi kapcsolatainkat is ápolhatjuk a csodás környezetben.

.img_4289.JPG

Remélem tetszett a bejegyzés és Te is kedvet kaptál Vésztő-Mágorhoz.  Ha további utazós képekre, sztorikra, tippekre vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az instagram oldalamat is!

Szólj hozzá

magyarország régészet alföld tippek vidék wenckheim békésmegye lillaabroad hazaiutazás